Skillnader mellan en webbsida och en webbplats

Det finns en hel del skillnader och några likheter mellan en webbsida och en webbplats. I följande text kan du läsa mer om hur en webbplats respektive en webbsida är uppbyggd samt vilka likheter och skillnader det finns mellan de båda begreppen.

Begreppet webbplats

En webbplats är generellt ett par sammanlänkade hemsidor under en och samma domän. Det finns webbplatser som består av flera domäner också. Men, det är minst lika vanligt med webbplatser som representeras av en domän och flera webbsidor. Oftast består webbplatser av text, bilder, dokument eller andra inslag av olika medier, exempelvis filmklipp, eller ljudklipp och liknande.

Som vanlig internetanvändare besöker du säkert dagligen ett antal olika webbplatser. När du besöker en webbplats dyker det upp olika typer av information som är kodad och kopplad till just den webbplatsen. För att du ska kunna besöka en webbplats krävs det att webbplatsen har en egen  domän och/eller tillhör en domän via exempelvis ett webbhotell. På webbplatsen finns det olika webbsidor som du kan klicka dig vidare till. Ibland är viss information länkad i en text eller så finns det till exempel flikar av olika slag som du kan använda dig av för att komma vidare.

Begreppet webbsida

En webbsida är således en del av en webbplats och nås lättast via en länk eller flik på en webbplats. En webbsida innehåller också information, precis som en webbplats, men informationen är oftast kopplad till en specifik fråga eller ett specifikt ämne som utgör en del av webbplatsen. I dagligt tal kallas ibland en hemsida för en webbsida samtidigt som en hemsida också kan syfta på en webbplats. Det vill säga, det kan vara svårt att skilja begreppen åt.

En webbsida består oftast av en textfil och/eller olika bildfiler. Men, till skillnad från en webbplats innehåller inte webbsidan några flikar till andra webbplatser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *