Webbhotell – det var inte bättre förr

webhotell

Ska du skapa en hemsida måste du ha ett webbhotell. Utan ett webbhotell är det inte möjligt för någon att besöka din hemsida. Enkelt förklarat är ett webbhotell en dator som är uppkopplad mot internet. Du laddar upp och publicerar din hemsida på webbhotellets dator och därefter kan besökare från hela världen besöka din hemsida via webbhotellets dator.

Webbhotell – lätt som en plätt

Under Internets barndom var det en komplicerad uppgift att använda sig av ett webbhotell. Du var tvungen att själva ladda upp hemsidan till webbhotellet via något som kallas ftp och du var även tvungen att själv konfigurera alla inställningar för att hemsidan skulle fungera som du önskade. Att publicera en hemsida var en mycket tidskrävande uppgift som ibland kunde kräva flera dagars arbete innan den fungerade någorlunda väl.

Idag är situationen helt annorlunda. Numera är det mycket enkelt att skapa en hemsida och publicera denna på ett webbhotell. De flesta webbhotell har dessutom moderna och användarvänliga verktyg med vilka du enkelt skapar din hemsida på webbhotellet. Därefter trycker du i princip endast på en knapp varefter hemsidan automatiskt publiceras på internet. Och skulle du stöta på problem kan du alltid kontakta webbhotellets support som hjälper dig.

Bra webbhotell till ett rimligt pris

Även kostnaden för webbhotell är något som har förändrats. Trots att webbhotellen idag är avsevärt mer tekniskt avancerade än tidigare, och innehåller som betydligt fler tjänster och verktyg, har priserna gått ner.

Det har i och för sig alltid funnits billiga webbhotell, men tidigare var detta synonymt med riktigt dåliga tjänster där i princip ingenting fungerade och supporten var obefintlig. Idag är det möjligt att hitta mycket bra webbhotell till ett rimligt pris. Detta gäller framför allt om du ska publicera en enklare hemsida utan alltför många besökare. Då kan du finna ett webbhotell för en ringa peng, men som ändock fungerar mycket bra och dessutom har en bra och tillgänglig support.

Kostnadsfria hemsidor och hosting

hemsida

Det finns förstås nästan bara positiva sidor och fördelar med att använda sig av olika gratisverktyg för att skapa sin hemsida. För det första så förlorar du ingenting ekonomiskt på att använda dem, du kan prova dig fram och lära dig mer om att bygga upp hemsidor och du kan åstadkomma en hel del med små medel. Men, det finns förstås tyvärr en del nackdelar med att använda sig av gratisversioner också.

Tänk på följande innan du använder ett gratisverktyg

Det första du behöver ha i åtanke innan du bestämmer dig för att välja ett gratis alternativ är att du förmodligen kommer att behöva stå ut med en hel del reklam. Det vill säga, du kommer ha reklam på din sida som du själv vare sig tjänar pengar på eller kan kontrollera. Oftast handlar det dock om att webbhotellet gör reklam för sig själva via din sida och det är verkligen harmlös reklam. Samtidigt finns det fall där det har dykt upp annan reklam som inte heller går att ta bort förrän du väljer att uppgradera din sida till en version som inte är gratis.

Du behöver också vara medveten om att det oftast saknas en del verktyg i gratisversionerna. Oavsett om du har byggt andra hemsidor tidigare eller är van vid att enbart använda få verktyg så kan det vara bra att känna till att det oftast är så att vissa funktioner är låsta till dem som använder versioner som kostar pengar. Samtidigt är det naturligtvis så att du inte alltid vill använda de funktionerna och då är det en annan femma.

En annan sak du bör ha i åtanke när du väljer ett gratisalternativ är att du förmodligen inte kommer att få ett helt eget domännamn till din webbplats. Det vill säga, du kommer förmodligen få ett domännamn som mer eller mindre gör reklam för webbhotellet du tillhör.

Skillnader mellan en webbsida och en webbplats

hemsida

Det finns en hel del skillnader och några likheter mellan en webbsida och en webbplats. I följande text kan du läsa mer om hur en webbplats respektive en webbsida är uppbyggd samt vilka likheter och skillnader det finns mellan de båda begreppen.

Begreppet webbplats

En webbplats är generellt ett par sammanlänkade hemsidor under en och samma domän. Det finns webbplatser som består av flera domäner också. Men, det är minst lika vanligt med webbplatser som representeras av en domän och flera webbsidor. Oftast består webbplatser av text, bilder, dokument eller andra inslag av olika medier, exempelvis filmklipp, eller ljudklipp och liknande.

Som vanlig internetanvändare besöker du säkert dagligen ett antal olika webbplatser. När du besöker en webbplats dyker det upp olika typer av information som är kodad och kopplad till just den webbplatsen. För att du ska kunna besöka en webbplats krävs det att webbplatsen har en egen  domän och/eller tillhör en domän via exempelvis ett webbhotell. På webbplatsen finns det olika webbsidor som du kan klicka dig vidare till. Ibland är viss information länkad i en text eller så finns det till exempel flikar av olika slag som du kan använda dig av för att komma vidare.

Begreppet webbsida

En webbsida är således en del av en webbplats och nås lättast via en länk eller flik på en webbplats. En webbsida innehåller också information, precis som en webbplats, men informationen är oftast kopplad till en specifik fråga eller ett specifikt ämne som utgör en del av webbplatsen. I dagligt tal kallas ibland en hemsida för en webbsida samtidigt som en hemsida också kan syfta på en webbplats. Det vill säga, det kan vara svårt att skilja begreppen åt.

En webbsida består oftast av en textfil och/eller olika bildfiler. Men, till skillnad från en webbplats innehåller inte webbsidan några flikar till andra webbplatser.